mandag 27. oktober 2014

Reisen Zonder John

Boken i sentrum er USA - En reise eller "Reisen Zonder John" (En reise uten John) som den heter på originalspråket - nederlandsk.

Forfatteren er Geert Mak, godt kjent i Norge med bøker som Europa som også har en tilhørende NRK serie som omfatter europeisk historie. Den kom ut i 2012 på originalspråket - nederlandsk - og i første opplag på norsk (oversatt av Egil Rasmussen og utgitt av Cappelen Damm) i 2013

Jeg valgte å lese boken nå fordi jeg lenge, etter tung anbefaling fra en noe veldig historieinteressert mor. Selv er jeg opptatt av politikk på venstresiden og derfor riktig så interessert i amerikansk historie og hvordan den har påvirket dagens, sett fra mitt norske ståsted, merkelige og destruktive politikk.

Boken følger i fotsporene til John Steinbecks reise foretatt på 50-tallet (også skrevet bok av) og har som mål å sammenligne hvordan amerikanske byer og folk har utviklet (forfalt?) siden USAs storhetstid - 50-tallet. Frem til nå (rundt side 50) har Mak bruk til å beskrive Steinbeck og plassen han bodde. Skildrer tungt og tar kraftige sidesprang til ting som kanskje ikke er så relevante.
Jeg ser frem til å begynne reisen innover i landet!