mandag 8. desember 2014

Fantastiske skildringer av USA!



Boken inneholder en masse interessante fakter om USA og hvordan det har forandret seg, en smakebit er plassert under i sitater. Likevel er det koblingen opp mot folk som Geert Mak møter på reisen sin som gir et skikkelig bilde av hvordan situasjonen er.
Hovedfokuset, siden han har reist mye i det fattige nord, er økonomi, mangelende velferd, men også skryt om hvordan økonomien kommer seg fort slik som under 30-tallets økonomiske depresjon. Han skriver om den eldre generasjonen han møter i Maine som snakker om hvordan de ser mulighetene de hadde forsvinne for barna deres og om hvor håpløse politikerne blir. Videre snakker han om «home», hjemmet. Hvordan amerikanerne bestandig har dyrket dette «home» og om hvordan det alltid har vært et mål å komme tilbake til «home». Likevel ser han forlatte hus som på 60-tallet, da Steinbeck var der, var nye, fine hus i økonomisk fremgangstid.

"Økonomer snakker jobless recovery, og de går ut fra at det er et blivende fenomen. Men landets sosialomsorg er overhodet ikke utrustet til det. Eller som en forsker skrev: "Vi har et sikkerhetsnett som er basert på arbeid, uten at det finnes arbeid."
Her er det skriver Mak om hvordan arbeidsløse i dag har det og om hvor umulig det virker for de som ikke har arbeid eller økonomisk grunnlag fordi det ikke finnes jobber. Derfor tror økonomer at «jobless recovery» er nødvendig, uten at han faktisk nevner noe om hvordan de mener det skal være mulig. I mellomtiden sliter flere millioner amerikanere, mange på gaten, enda flere uten mat fordi det ikke finnes noe grunnleggende velferdsordning slik vi har ordninger om NAV.

"Philip Slater skrev i sin analyse av det 20. århundres Amerika om "den falske illusjon av autonomi". Individualismen, mente han, bunner i fornektelsen av menneskenes avhengighet, av hverandre, av jorden, og av resten av verden."
Som et venstrerettet menneske synes jeg dette var et utmerket sitat. Mange vil nok være uenig i en såpass konkret og stålsatt påstand.
"Amerikanerne har til og med slått reisealarm: Amerikanere må være meget forsiktige i europeiske land. Selv er jeg på vei til Detroit (sånn cirka 360 drap i året), Chicago (450) og New Orleans (170), men ingen myndigheter advarer meg."
Her snakker Mak om terror-hysterien. Likevel advarer ikke myndigheten om at 360 mennesker blir drept i Detroit hvert år. Jeg synes han er flink til å trekke frem en del merkelige og morsomme ting staten tar for seg (eventuelt ikke tar for seg) og samtidig trekke tråder tilbake til Europa.

Uansett, boken anbefales som alltid!