søndag 11. januar 2015

Takk for turen, Mak!

Gjennom 400 sider skriver Mak seg gjennom USA. Ikke bare gjennom geografien mens han kjører, men også historisk, politisk og med ett samfunnsperspektiv. Han skildrer forfall og tilbakegang og diskuterer hva som ligger bak. Han trekker frem enkeltindivider og gir på den måten måten noen personer som jeg, leseren, kan føle sympati med, noe som gjør at boken ikke føles som et samfunnanalytisk verk.
Selv om jeg visste en del om USA som samfunn og det amerikanske politiske landskapet var jeg overrasket over hvor "inngrodd" samfunnet virker. Likevel har jeg det klart for meg at Mak er en europeisk sosialist og at han derfor naturligvis, bevisst eller ubevisst, trekker frem en del ting som automatisk fremstiller individualismen som negativ og voldsomt "inngrodd" i det amerikanske samfunnet.

Selv om jeg stiller med et litt kritisk øye til Mak fordi han er en sosialist (ikke for at det er noe galt med sosialister, jeg er selv en) som har tatt på seg den oppgaven å se nærmere på et veldig høyrerettet, individualistisk samfunn er dette en bok jeg tror alle kunne hatt godt av å lese, men også veldig mange kunne interessert seg for. Derfor gjør jeg ikke annet enn, nå som tidligere, å anbefale boken på det varmeste.


Julen har også brakt med seg enda USA-relatert bok som nå ligger der å venter på at jeg får tid til å lese den. Den ser jeg virkelig frem til!