søndag 19. april 2015

Syden!

Are Kalvø, en av mine absolutt favorittforfattere, en strålende kåsør og dessuten en utmerket stand-up-komiker blant annet ved Det norske teateret i Oslo med forestillingen sin "Kalvø". Han er den eneste forfatteren jeg har kommet over som faktisk skriver så god nynorsk at jeg ikke vil kaste boken i veggen. Jeg er ingen nynorskforkjemper akkurat.

Boken jeg leser er Syden, den ble gitt ut i 2002. I Syden snakker han om det særnorske landet Syden. En plass med varierende befolkning, men i all hovedsak bestående av feite, solbrente tyskere. Han forteller om forskjellige barndomsminner fra sydenturer, om hvordan Syden før var noe spesielt, men hvordan det i dag er noe hverdagslig og han skriver om hvor fint han synes det er når passasjerene klapper når de lander i Syden med det skrøpelige charterflyet.

Anbefales på det sterkeste, enten i bokformat, eller som lydbok, forøvrig lest med den samme sjarmerende Stranda-dialekten som mange kanskje kjenner fra Hallo i uken, forfatterens egen stemme.